A mai okostelefonok egytől egyig NFC technológiával vannak felszerelve. Akár észrevesszük, akár nem, a telefonunk feltételezhetően jelenleg is NFC-t használ. Valószínűleg sokan hallottuk már ezt a kifejezést, esetleg meg is találtuk okostelefonunkban, de vajon tudjuk is pontosan mi ez, mire való és hogyan működik? Ezekre a kérdésekre adunk választ cikkünkben.

Mi az NFC?

Az NFC egy rövidítés, az angol Near Field Communication kifejezésből származik, ami talán annyit jelent magyarul, hogy közeli (területű) kommunikáció. Ez így első hallásra biztos unalmasan hangzik, de a mögötte meghúzódó technológiától válik igazán izgalmassá. Az NFC lehetővé teszi a telefonok, táblagépek, laptopok, POS-terminálok és egyéb eszközök számára, hogy könnyedén megosszák az adatokat más NFC-vel felszerelt eszközökkel. Az NFC széles körben támogat olyan alkalmazásokat, amelyek megkönnyítik a hétköznapokat, a legelterjedtebb funkciók azonban a peer-to-peer fizetési és adatátviteli programok.

Hogyan működik az NFC?

Tulajdonképpen egy olyan műszaki találmány van szó, ami elsőre sokkal nehezebbnek és bonyolultabbnak hangzik, mint valójában. Az NFC technológia a rádiófrekvenciás azonosításból fejlődött ki, de megközelítőleg 10 centiméteres érzékelési távra korlátozódott, rendkívül kicsi a hatótávolsága, ezért kell olyan közel tartani telefonunkat az érintés nélküli olvasóhoz. Ennek ellenére, a legtöbben az NFC kis hatósugarát jelentős biztonsági előnynek tartják, és ez az egyik oka annak, hogy az okos eszközökbe épített NFC-t a bankkártyák biztonságos alternatívájaként tartják számon.

Hasonló elven alapszik, mint a Bluetooth, azonban tőle eltérően az NFC nem igényel kézi párosítást vagy eszköz keresést az adatátvitelhez. Az okostelefonok közötti NFC-kapcsolat automatikusan elindul, amikor egy másik NFC-eszköz belép a korábban tárgyalt 10 centiméteres tartományba. A hatótávolságon belül a két eszköz azonnal kommunikálni kezd egymással, és értesítést küld a felhasználóknak.

Milyen területeken használható a technológia?

Ahogy azt már korábban is említettük, az NFC számos területen képes helytállni. A technológia alkalmas a személyes felhasználásra, mint az eszközök közötti tartalmak (képek, videók, hangfájlok, szöveges tartalmak stb.) megosztására, továbbá segíti a Bluetooth és WiFi kapcsolatok keresését és a hozzájuk történő csatlakozást. Megjelent az automatizálás területén is, hiszen az újabb autók esetében NFC-kapcsolattal is kinyithatjuk járművünket. A technológia legnagyobb ereje mégis a kereskedelemben van, és azon belül is a bankkártyás-fizetésben.

Fizetés NFC-vel?

Az NFC fizetéseket széles spektrumban használják, mivel érintésmentesek, titkosítottak és rendkívül biztonságosak, ezáltal felgyorsíthatják a fizetési folyamatot is. Az NFC-s fizetés elfogadásához speciális kártyaolvasóra, terminálra van szükség. Az érintés nélküli fizetés népszerűsége és a pandémia hatására megnövekedett kártyaelfogadási arány miatt, azonban a legtöbb kereskedőnél már megtalálható ez a speciális NFC-olvasó készülék.

A legnépszerűbb alkalmazások, amik támogatják az NFC-s fizetést a Google Pay és az Apple Pay, amelyeken keresztül párosítani kell fizikai kártyánkat, de az applikáción lehetőség nyílik egy elkülönített e-pénztárca fenntartására is. Ez a lehetőség elérhető okostelefonokban és okosórákban, vagy érintéses fizetési móddal bíró hitel- és betéti kártyákon egyaránt, így nem csoda, hogy a fogyasztók egyik preferált fizetési módjává vált.

Ezt tudtad az NFC-ről?

Az Apple cég sokáig korlátozta az NFC funkciót telefonjaiban, egészen az Iphone 12 megjelenéséig, és a mai napig vannak olyan opciók, melyek nem futnak az Apple Pay alkalmazáson, ilyen például a soft POS kártyaelfogadás futtatása is.

Ezen felül érdekes felhasználási területeknek bizonyulhat zene megosztás, a munkahelyi gépre való csatlakozás, egészségügyi állapot nyomon követése, illetve a tömegközlekedési bérlet, diákigazolvány vagy hűségkártyák támogatása és még megannyi lehetőség.

Ha felmerült volna benned a kérdés, akkor szeretnénk megnyugtatni,
a 4SPEND termináljai is képesek az NFC olvasására!

További információért látogass el a https://4spend.com/ oldalra!